.

Igiena bebelușului

Igiena bebelușului
11 November, 2021

Igiena bebelușului

În momentul în care copilul tău se naște, începe un nou capitol al vieții tale, în care ai un rol foarte important și anume, cel de părinte. Înainte ca puiul tău să se nască cu siguranță te-ai informat foarte mult, ai citit cărți, articole, ai vorbit cu rudele care deja au trecut prin această experiență sau cu prietenii, toate aceste lucruri fiind făcute pentru a câștiga mai multe informații. Ce trebuie să ții minte este că în momentul în care dai naștere totul se schimbă deoarece din acel moment tu vei fi cea care va trebui să se ocupe de lucrurile cele mai importante ce țin de copilul.

Un nou-născut are multe nevoi, însă cea mai importantă este igiena. Pentru a avea un bebeluș voios, îngrijit dar mai ales sănătos este important să te ocupi zilnic cu foarte mare grijă de igiena acestuia.

Ieșirea din maternitate

În momentul în care ieși din maternitate, cu siguranță vei avea o discuție cu medicul pediatru care a supravegheat bebelușul tău până în acel punct. Medicul te va sfătui exact ce pași să urmezi pentru a putea să ai grijă corespunzător de bebelușul tău. Este foarte important să fii deschisă cu medicul pediatru și să-i spui toate nelămuririle tale, fară rețineri, deoarece va trebui să te descurci cu bebelușul când vei fi acasă și informația pe care o primești trebuie să fie foarte clară.

Cu ce produse să îngrijesc pielea bebelușului?

Cum bine știi bebelușul tău are pielea foarte sensibilă, așadar va trebui să ai mare grija la îngrijirea și igienizarea acesteia. Ca să poți să ai grijă de bebelușul tău în cel mai bun mod, vei avea nevoie de produsele potrivite pentru îngrijire. Vestea bună este că nu vei avea nevoie de foarte multe produse pentru a te putea ocupa corespunzător de bebelușul tău, însă cele pe care le ai, trebuie să fie de foarte mare calitate.

Cum îngrijesc fața și ochii bebelușului meu?

Fața bebelușului este o zonă foarte importantă deoarece acesta se hrănește și este necesar să aveți mare grijă ca respectiva zonă să  fie curată în permanență. 

Pentru a menține zona feței curată, folosiți produse speciale, fără parfum,  pentru această parte a corpului.

Compresa sterilă și serul fiziologic

Cea mai bună modalitate prin care puteți curată fața și ochii bebelușului este să vă folosiți de o compresă sterilă și de un ser fiziologic.

Modalitatea corectă de curățare a ochilor este din exterior către interior iar zona gatului, peste care cu siguranță în timpul alăptării va fi prezent laptele, este de asemenea o parte a corpului pe care va trebui să insistați cu igienizarea. În pliurile pielii va rămâne lapte și posibil și transpirație asadar insistați în această zonă, este important să o mențineți curată.

După ce te-ai folosit de compresa sterilă și de serul fiziologic usucă bine zona și astfel nu se va păstra umezeala pe pielea micuțului. Încearcă să nu aplici creme pe fața bebelușului tău deoarece pielea este sensibilă și nu este indicat să o încarci cu creme. Optează pentru aplicarea cremelor doar la sfatul medicului. 

Curățarea urechilor 

Ca și în cazul adulților, urechile bebelușilor trebuiesc curățate după baie, însă pentru un bebeluș va trebui să folosești bețișoarele de urechi cu opritor. Acest tip de bețișoare este special creat pentru bebeluși și îndepărtează riscul de a crea leziuni celor mici. Este o modalitate foarte simplă și eficientă de curățare a urechilor. 

După ce te-ai ocupat de interiorul urechii, începe să cureți lobul și acordă multa atenție și zonei din spatele urechii deoarece acolo se pot aduna celulele moarte ce provoacă un miros urat.

Cum trebuie să-i fac baie bebelușului?

Când îi faci baie bebelușului ai grijă să-i cureți toate suprafețele corpului și în primele zile aveți mare grijă la bontul ombilicat, cu atât mai mult dacă încă nu a căzut. Ca și în cazul gatului și feței, trebuie să aveți grijă să nu existe zone umede pe pielea bebelușului. După ce v-ați asigurat de acest lucru curățați zona cu comprese sterile, alcool sanitar și ulterior cu pudră baneocin.

Când băița se apropie de final, poți aplica pe pielea bebelușului tău un ulei de masaj iar în acest fel puiul tău se va simți foarte relaxat, iubit și răsfățat.

Curățarea zonelor genitale

În această situație trebuie să acordați o atenție sporită deoarece indiferent de sexul copilului, această zonă este foarte sensibilă și predispusă la iritații.

Din cauza scutecului, zona nu este bine aerisită, iar scutecul este prezent în fiecare moment al zilei, mai puțin la băiță. Așadar, trebuie să ai mare grija la igiena zonei genitale. Înainte de fiecare schimbare de scutec, spală bine bebelușul cu apa și săpun sau folosește șervetele umede speciale pentru copii. După ce te-ai asigurat că zona este foarte bine curățată, hidrateaz-o cu o cremă cu zinc. Astfel vei reduce iritația și bebelușul tău nu va simți nici un disconfort.

Unghiile

Unghiile nou-născutului necesită o atenție sporită din partea ta, deoarece acestea sunt foarte tari și ascuțite, bebelușul putând să se zgârie singur. Din această cauza trebuie să fii foarte atentă la igiena unghiilor. Este recomandat să folosești pentru tăierea unghiilor o forfecuță cu vârf bond și o pilă moale pentru finisare.

Hăinuțele copilului

După ce ai finalizat toate lucrurile de mai sus ce țin de igiena bebelușului tău, asigura-te că hainele cu care îl îmbraci să fie mereu curate. Detergentul este foarte important, un detergent nepotrivit poate provoca iritații pe pielea micuțului tău și nu folosi nici balsamul deoarece nu este indicat în primul an de viață.

Toate aceste activități trebuiesc făcute cu iubire și răbdare și cu siguranță peste câțiva ani vă veți aduce aminte cu drag și dor de toate momentele frumoase de când copilul era bebeluș.